Waarom religie nodig blijft

Veel mensen die niet meer in religieuze voorstellingen geloven blijven religie toch nodig vinden. Omdat ze het leven betekenissen geeft die verder reiken dan de alledaagse. Om het bestaan diepgang te geven, zinsensaties te genereren, en te motiveren. Dat heeft niet alleen individueel, maar ook collectief belang, bijvoorbeeld in deze tijd van potentieel verwoestende klimaatverandering.

Levensbeschouwelijk passief

Onder twintigers en dertigers houdt drievierde zich amper bezig met geloof en de zin van het leven. Zestig procent van de mensen denkt (bijna) nooit aan het feit dat ze ooit zullen sterven. Ruim een derde van de Nederlanders van nu luistert, kijkt, leest en praat nooit over een levensbeschouwelijk of religieus onderwerp.
Het bezoek van een enquêteur is een hoogtepunt in het levensbeschouwelijke leven van menig respondent, constateert opiniepeiler Joep de Hart van het Sociaal en Cultureel Planbureau SCP. ,,Vergeleken met de tijd en energie die de doorsnee Nederlander steekt in het doen van de vaat, het staan in de file, het maken van huiswerk, of het praten over koetjes en kalfjes, is die welke hij reserveert voor zingevingsvragen of godsdienstige participatie verwaarloosbaar. En nadat het diepte-interview is afgelopen of de vragenlijst is ingevuld, zal hij in zijn verdere leven nog maar zelden zo'n piek van reflectie en diepzinnigheid bereiken als tijdens het onderzoek bij hem werden geregistreerd.’’

Lees hier verder:

De klimaatcrisis als aanzet tot Flirten met God?

Na ons de zondvloed ↴

Waarom we de christelijke feestdagen niet moeten afschaffen

‘We moeten het leven vieren, maar het is geen feestje.’