Workshop Flirten met God

Ook als je niet kunt geloven, kun je een religieus leven hebben, inclusief religieuze belevingen. Vézelay biedt een rijkdom aan religieuze repertoires en is dus een ideale plek om te onderzoeken in hoeverre minder of meer traditionele vormen je nog kunnen aanspreken.

17 - 22 maart 2019

 

Van zondag 17 tot vrijdag 22 maart 2019 is er weer een workshop Flirten met God in Vézelay. We gaan deze week een reli-spel bij elkaar proberen te improviseren. Het begint met brainstormen en uitproberen. Om zo tot een script te komen, en aan het eind van de week tot een spel, dat we met elkaar spelen.

We worden daarbij begeleid door theoloog en theatermaker Harry Brandsma en drama- en mime-leraar Manette Meulenkamp - hun website. Harry maakte theater met jongeren in de gevangenis, en in de brandhaarden van Belfast en Capetown. Manette speelde met Peter Greenaway. Harry en Manette hebben veel ervaring in het werken met groepen die niet gewend zijn toneel te spelen. 

.

 

We verblijven op een historisch rijke en religieus diverse plek. Daardoor zal een workshop spelimprovisatie in Vézelay als vanzelf ook een kennismaking zijn met allerlei vormen van religiositeit - die van de hedendaagse monniken en nonnen in Vézelay,  Middeleeuwse christenen, Romeinen en Kelten, en van 30.000 jaar geleden  levende homo sapiens in grotten in de buurt.

Natuurlijk speel je de rol die je vindt passen en is er ruimte voor rust en eigen invulling van de tijd, en genieten we samen aan het haardvuur van het lekkers van de kok.

Larp, Live action role playing ↴

Religie als spel - achtergrond

Vorig jaar hadden we de workshop Flirten met God in Vézelay met prof. André Droogers. Een week lang hebben we toen gepraat over religie als spel.
Komend voorjaar willen we in Vézelay een stap verder gaan. Dan willen we ook daadwerkelijk met religie aan het spelen gaan. Als je bij 'foute religie' zoals bij het spel 'De cultus van Amon' - klik op foto hiernaast - al religieuze belevingen kunt krijgen, hoe zal het dan gaan met inspirerender religieuze vormen?
Volgens theatertheoreticus Konstantin Stanislavski doet
de acteur alsof alles rondom hem – het toneel, de kostuums, ieders rol – werkelijk waar is. ‘Maar wat is dat voor een waarheid waarvan je weet dat het een leugen is’, vroeg Stanislavski zich af. Het gaat om de waarheid van mijn gevoelens en sensaties. De waarheid hoeft niet buiten mij te liggen, ik heb de waarheid nodig van wat in mij is, en van mijn relatie met wat er gebeurt op het toneel, zei Stanislavski. Bij toneel zijn de gevoelens en de beleving echt, maar het object van de gevoelens en de beleving is dat niet. ,,Als alles wat er op het toneel gebeurt waar was, zou ik mij zus of zo gedragen als reactie daarop.’’ 


Klik op de foto ↴ om naar het (oude) programma te gaan

Organisatie

Gastbegeleiders

Praktisch

De prijs voor de try out van voorjaar 2019 is 285,-  Wie wel mee wil, maar dit niet kan betalen, neemt contact op.
Na aankomst wordt ‘een pot’ gemaakt, waarmee de kok inkopen kan doen voor ontbijt, lunch, diner, koffie en thee en de rest. Reken op ongeveer 90 euro.
Wijn en bier met 'drankstreepkaart' te koop. De entreegelden voor grotten (plm 8 euro) en bronnen (plm. 4 euro) zijn niet inbegrepen.
Verblijf in 2-persoonskamers. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met individuele wensen. Toeslag 1-persoonskamer zonder doorgang is 15 euro per nacht.
Er is de mogelijkheid om een dag eerder te komen (op zaterdag) en een dag later te vertrekken (ook op zaterdag). Hiervoor rekenen we 45 euro p.d. inclusief eten.
De huizen worden na de week door twee ingehuurde krachten schoongemaakt. Kosten hiervoor: 15 euro per deelnemer. Van deelnemers wordt een bescheiden bijdrage aan het huishouden gevraagd, zoals hulp bij tafeldekken en afwassen.
Er kunnen in totaal 10 deelnemers mee. Voor de heen- en terugreis bemiddelen wij bij carpoolen.

Waar verblijven we? (externe link) ↴

Volg ons op Facebook (externe link) ↴