Workshop Flirten met God

Ook als je niet kunt geloven, kun je een religieus leven hebben, inclusief religieuze belevingen. Vézelay biedt een rijkdom aan religieuze repertoires en is dus een ideale plek om te onderzoeken in hoeverre minder of meer traditionele vormen je nog kunnen aanspreken.

7de editie: 22 - 27 maart 2020

Van zondag 22 tot vrijdag 27 maart 2020 is er weer een workshop Flirten met God in Vézelay. We gaan deze week een reli-spel bij elkaar proberen te improviseren. Het begint met brainstormen en uitproberen. Om zo tot een script te komen, en aan het eind van de week tot een spel, dat we met elkaar spelen.
Omdat de spelworkshop in het voorjaar van 2019 naar meer smaakte, gaan we het dan iets meer reli maken door aan de week 'pelgrimage' als thema mee te geven. En het zwaarte punt van de rivier naar de kerk bovenop de berg van Vézelay te verleggen. 
We worden daarbij begeleid door theoloog en theatermaker Harry Brandsma en drama- en mime-leraar Manette Meulenkamp - hun website.

.

.

Harry maakte theater met jongeren in de gevangenis, en in de brandhaarden van Belfast en Capetown. Manette speelde met Peter Greenaway. Harry en Manette hebben veel ervaring in het werken met groepen die niet gewend zijn toneel te spelen.
We verblijven op een historisch rijke en religieus diverse plek en maken kennis met de hedendaagse monniken en nonnen in Vézelay,  Middeleeuwse christenen, Romeinen en Kelten, en de 30.000 jaar geleden levende homo sapiens in grotten in de buurt.
Natuurlijk speel je de rol die je vindt passen en is er ruimte voor rust en eigen invulling van de tijd, en genieten we samen aan het haardvuur van het lekkers van de kok.

.

Flirten met God in Vézelay ↴

Religie als spel – achtergrond

Praktisch

Om te zorgen dat iedereen mee kan, hebben we de prijzen verder verlaagd. De prijs voor de editie van voorjaar 2020 is 385,- inclusief eten. Vrienden betalen 285,-. Iedereen die al een keer is mee geweest is vriend en wie wel mee wil, maar het niet kan betalen, neemt contact op. Door de liefhebbers van wijn en/of bier wordt een pot gemaakt. Eventuele entreegelden zijn niet inbegrepen.
Verblijf in 1 of 2-persoonskamers. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met individuele wensen. Voor een gegarandeerde 1-persoonskamer vragen we een toeslag van 15 euro per nacht. Er is de mogelijkheid om een dag eerder te komen (op zaterdag) en een dag later te vertrekken (ook op zaterdag). Hiervoor rekenen we 45 euro p.d. inclusief eten.
Van deelnemers wordt een bescheiden bijdrage aan het huishouden gevraagd, zoals hulp bij tafeldekken en afwassen. De huizen worden na de week door ingehuurde krachten schoongemaakt. Kosten hiervoor: 15 euro per deelnemer. Voor de heen- en terugreis kunnen wij bemiddelen bij carpoolen. 

Waar verblijven we? (externe link) ↴

Verslag Flirten met God-spel-workshop maart 2019 ↴

Kun je spelend met religieuze vormen iets religieus beleven? Een voorzichtig begin met het praktijkonderzoek daarvan hebben we in het voorjaar van 2019 gemaakt bij Vézelay. Onder begeleiding van theatermakers Harry Brandsma en Manette Meulenkamp hebben we met een groep van twaalf geëxperimenteerd met het uitbeelden van je betrokkenheid bij een voor jou religieus of levensbeschouwelijk interessante plek naar keuze. Iedereen verzon zijn eigen korte performance.
De helft zocht daarvoor de rivier op. De snelstromende rivier La Cure was voor hen een bron van levensbeschouwelijke inspiratie. Het al tienduizenden jaren langsstromende water werd in de Keltische tijd gezien als een geneeskrachtige, levengevende kracht. Al kan ze ook verwoestende vormen aannemen. De een zat in een stoel naar de rivier te staren, een ander lag met het hoofd naar beneden op een grassig bruggetje van een zijstroom of begeleide het water met trommelgeroffel en weer een ander zetelde zich aan de oever in een boomhut die ze stroomopwaarts had ontdekt.
Iemand maakte zich tot schim, bezig achter een raam van een keuken in een typich Frans straatje. Het publiek zag het van buiten op straat en kon zich zo een voorstelling maken van wat zij altijd had als ze zomaar in een typisch Frans straatje iemand in een keuken bezig zag: een inkijkje in het alledaagse leven van vreemde mensen in een vreemd land, iets wat je heel goed kent, maar tegelijkertijd ook heel ver weg is. LEES VERDER ↴


Klik op de foto ↴ om naar (een oud) programma te gaan

Organisatie

Gastbegeleiders

Religie als spel - achtergrond

In de workshop Flirten met God in Vézelay met prof. André Droogers hadden we een week lang gepraat over religie als spel. Afgelopen voorjaar zijn we in Vézelay een stap verder gaan. Toen zijn we ook daadwerkelijk met religie aan het spelen gaan. Zie hieronder het verslag. Als je bij 'foute religie' zoals bij het spel 'De cultus van Amon' - klik hier - al religieuze belevingen kunt krijgen, hoe zal het dan gaan met inspirerender religieuze vormen?
Volgens theatertheoreticus Konstantin Stanislavski doet
de acteur alsof alles rondom hem – het toneel, de kostuums, ieders rol – werkelijk waar is. ‘Maar wat is dat voor een waarheid waarvan je weet dat het een leugen is’, vroeg Stanislavski zich af. Het gaat om de waarheid van mijn gevoelens en sensaties. De waarheid in het spel ligt niet buiten mij, ik heb de waarheid nodig van wat in mij is, en van mijn relatie met wat er gebeurt op het toneel, zei Stanislavski. Bij toneel zijn de gevoelens en de beleving echt, maar het object van de gevoelens en de beleving is dat niet. Het gaat erom dat ,,als alles wat er op het toneel gebeurt waar was, ik mij zus of zo zou gedragen als reactie daarop.’’